Αρχική Σελίδα   Σχεδιάζοντας Διδακτικό Πολυμεσικό Υλικό Για το Διαδίκτυο   Στόχοι Γλωσσάριο Δομή Ερωτήσεις    
Αρχική Σελίδα
  Αρχική Σελίδα  
   
   

Γλωσσάριο

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A

Αποθηκευτικά μέσα : Μέσα αποθήκευσης και διανομής πληροφοριών (π.χ. δισκέτες, οπτικοί δίσκοι, χαρτί, κλπ.)

Address: Ο τόπος που βρίσκεται μια πηγή του Internet. Μια e-mail address μπορεί να έχει την εξής μορφή : myname@acompany.com . Μια web address είναι κάπως έτσι: http://www. mysite . gr .

Anchor: Tο σημείο εκκίνησης ή ο προορισμός ενός υπερσυνδέσμου (hyperlink). Π. χ. Τα γράμματα στην κορυφή αυτής της σελίδας είναι όλα anchors –αν κάνεις κλικ σ' ένα σε πηγαίνει σ' ένα άλλο σημείο της σελίδας.

πάνω


B

Βάση δεδομένων : Μια συλλογή πληροφοριών για πολλούς χρήστες. Πολλές φορές υποστηρίζει τη δυνατότητα επιλογής με τυχαία προσπέλαση και πολλαπλές "προβολές" ή επίπεδα αφαίρεσης για τα στοιχεία που περιλαμβάνει.

Bandwidth ( Εύρος ζώνης ) : Ένα μέτρο του όγκου της πληροφορίας που μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός δικτύου σε δεδομένο χρόνο. Σκεφτείτε το δίκτυο σαν ένα σωλήνα νερού – όσο μεγαλύτερο το εύρος (bandwidth) (όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του σωλήνα), τόσο περισσότερα δεδομένα (νερό) μπορούν να περάσουν μέσα απ'το δίκτυο (μέσω του σωλήνα).

Bitmap File: Μια κοινή εικόνα (.bmp) ορισμένη από ένα τετράγωνο μοτίβο από pixels.

BPS: Bits Ανά Δευτερόλεπτο – ένα μέτρο του όγκου των δεδομένων που ένα modem είναι ικανό να αναμεταδίδει. H τυπική ταχύτητα ενός modem σήμερα είναι 56K bps. Το ISDN προσφέρει ρυθμούς μεταφοράς της τάξης των 64 και 128K bps ενώ πλέον υπάρχουν και οι ADSL συνδέσεις.

Bookmark: Ένας δείκτης για ένα συγκεκριμένο web site. Μέσα στους browsers, μπορείς να σημειώσεις ενδιαφέρουσες σελίδες έτσι ώστε να μπορείς να επιστρέψεις σ'αυτές γρήγορα.

Browser: Ένα πρόγραμμα που τρέχει σ'έναν υπολογιστή – πελάτη για να βλέπει σελίδες του World Wide Web. Για παράδειγμα η Netscape, ο Internet Explorer της Microsoft και ο Firefox .

πάνω


C

Chat: Ένα σύστημα που επτρέπει επικοινωνία online ανάμεσα σε χρήστες του Internet.

Cookies: Είναι τα κουλουράκια. Επίσης είναι και το όνομα για τα αρχεία που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο σου απ'τον web browser που κρατουν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειές σου στο web, όπως ποιά sites έχεις επισκεφθεί, ποιά newsgroups έχεις διαβάσει, κτλ. Πολλοί βλέπουν τα ‘cookies' σαν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Compressed: Αρχεία δεδομένων διαθέσιμα για να τα «κατεβάσεις»από το Internet συμπιέζονται προκειμένου να εξοικονομήσουν χώρο στον server και να μειωθούν οι χρόνοι μεταφοράς. Τυπικές καταλήξεις αρχείων για συμπιεσμένα αρχεία περιλαμβάνουν τις zip(DOS/Windows) και tar (UNIX).

πάνω


D

Διάδραση: (Interaction) : η αλληλεπίδραση που λαμβάνει χώρα μεταξύ του ανθρώπου και του υπολογιστή.

Διαμορφωτική αξιολόγηση: (formative evaluation) : Η αξιολόγηση ενός συστήματος κατά τη φάση ανάπτυξης του, που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση του, δηλαδή τη βελτίωση της ευχρηστίας του.

Διεπιφάνεια χρήστη (user interface) : Διεπιφάνεια ανθρώπου-υπολογιστή

Discussion Group: Μια συγκεκριμένη ενότητα μέσα στο σύστημα USENET system τυπικά, παρότι όχι πάντα, αφιερωμένη σ'ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ενδιαφέροντος. Είναι επίσης γνωστή σαν newsgroup.

Domain: Το Internet είναι χωρισμένο σε μικρότερα σύνολα γνωστά σαν domains, συμπεριλαμβανομένων των .com (επιχείρηση), .gov (κυβέρνηση), .edu (εκπαιδευτικό) και άλλα.

Domain Name: Σου επιτρέπει να παραπέμπεις σε sites στο Internet χωρίς να γνωρίζεις την πραγματική αριθμητική διεύθυνση.

Download: "Κατέβασμα" ή λήψη δεδομένων. Η διαδικασία με την οποία λαμβάνονται πληροφορίες από τον υπολογιστή μέσω του διαδικτύου. Για παράδειγμα, μπορείτε να "κατεβάσετε" ένα δωρεάν παιχνίδι, μία εικόνα ή ένα πρόγραμμα. Η αντίθετη διαδικασία, δηλαδή η αποστολή δεδομένων μέσω του διαδικτύου, είναι το "ανέβασμα" (upload).

πάνω


E

E-mail: Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Aνταλλαγή μηνυμάτων μέσω υπολογιστών.


 

F

FAQ: Συντομογραφία για το Frequently Asked Questions (συνήθεις ερωτήσεις) που είναι μια λίστα ερωτήσεων και απαντήσεων που καταχωρούνται ηλεκτρονικά, προς επίλυση αποριών που μπορεί να έχει κάποιος χρήστης σχετικά με κάποιο πρόγραμμα λογισμικού ή τεχνολογία. Είναι μια καλή πρακτική να διαβάζει κανείς πρώτα τις λίστες FAQ πριν να τηλεφωνήσει ή να στείλει μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης, δεδομένου ότι μπορεί να βρείτε την απάντηση σε κάποια ερώτησή σας στον ίδιο τον υπολογιστή σας.  

FTP: File Transfer Protocol – ένα σύνολο από κανόνες για την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ υπολογιστών μέσω του Internet.

πάνω


G

GIF: Graphics Interchange Format – ένα κοινό φορμά για εικόνες.


H

Ήχος συνεχούς ροής (streaming): Αρχεία ήχου που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα αρχείο ήχου ή μεταδίδονται μέσω του Internet σε πραγματικό χρόνο. Μια προσθήκη σε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων αποσυμπιέζει και αναπαραγάγει τα δεδομένα καθώς μεταφέρονται στον υπολογιστή σας μέσω του Web. Ο ήχος και το βίντεο συνεχούς ροής αποτρέπουν την καθυστέρηση ή οποία προκύπτει όταν μεταφέρετε ένα ολόκληρο αρχείο και μετά το αναπαράγετε με μια βοηθητική εφαρμογή.

Home Page: Η πρώτη σελίδα ενός Web Site. Επίσης, το Web site που φορτώνεται αυτόματα κάθε φορά που ξεκινάς τον browser.

Html : hypertext markup language ένα σύνολο από σταθερούς κώδικες οπυ χρησιμοποιείται για την προετοιμασία σελίδων για το web.

http: hypertext transport protocol το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν τη μεταφορά αρχείων μέσα στο web.

Hyperlink: Ένας σύνδεσμος ανάμεσα σε δύο anchors. Αν κάνει κλικ πάνω στον ένα, αυτό θα σε πάει στον συνδεδεμένο anchor. Μπορεί να είναι μέσα στο ίδιο κείμενο/σελίδα ή σε δύο τελείως διαφορετικά κείμενα.

Hypermedia: Μια μέθοδος παρουσίασης πληροφοριών σε διακριτές μονάδες, ή κόμβους, συνδεδεμένους με δεσμούς (hyperlinks). Οι πληροφορίες μπορεί να παρουσιάζονται με πολλά διαφορετικά μέσα όπως κείμενο, γραφικά, ήχο, εικόνα, κινούμενα σχέδια ή εκτελέσιμα έγγραφα.

Hypertext : Περιγράφει ένα είδος λειτουργίας αλληλεπιδραστικής ηλεκτρονικής περιήγησης. Δεσμοί ενσωματωμένοι σε λέξεις ή φράσεις επιτρέπουν στο χρήστη να επιλέγει (π.χ. με κλικ του ποντικιού) κείμενο και να εμφανίζει αμέσως τις σχετικές πληροφορίες και το υλικό πολυμέσων.

πάνω


I

Ιός : Αναφορικά με τους υπολογιστές, είναι ένα καταστροφικό πρόγραμμα, το οποίο έχει κατασκευαστεί επί τούτου για να αναζητά άλλα προγράμματα και να τα "μολύνει", ενσωματώνοντας ένα αντίγραφο του εαυτού του. Όταν λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα που περιέχει ιό, ο ιός ενεργοποιείται. Ένας ιός μπορεί να παραμένει ανενεργός μέσα σε κάποιον υπολογιστή, χωρίς να το έχει αντιληφθεί ο χρήστης και να μεταδίδεται σε άλλες τοποθεσίες ή μπορεί και να λειτουργήσει αμέσως. Η εκτέλεση του μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες, που κυμαίνονται από την εμφάνιση ενοχλητικών αλλά ακίνδυνων μηνυμάτων στην οθόνη μέχρι την καταστροφή αρχείων στο δίσκο του υπολογιστή. Οι ιοί των υπολογιστών μεταδίδονται με την εισαγωγή αρχείων από έναν υπολογιστή σε άλλο, μέσω δισκετών ή δικτύου (συμπεριλαμβανομένου του Internet). Οι συνετοί χρήστες χρησιμοποιούν κάποιο ενημερωμένο πρόγραμμα καταστολής ιών, που διατίθεται στο εμπόριο από πολλές τοποθεσίες του Internet.

Internet : Όλοι οι υπολογιστές στον κόσμο που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα σταθερό σύνολο κανόνων που ονομάζεται TCP/IP ή e-mail

IRC: Internet Relay Chat – το συστημα που επιτρέπει στους χρήστες να διεξάγουν online επικοινωνία βασισμένη σε κείμενο με έναν ή περισσότερους χρήστες.

ISDN: Integrated Services Digital Network – ένα σύστημα απ'όλες τις ψηφιακές, μεγάλου εύρους τηλεφωνικές γραμμές που επιτρέπουν ταυτόχρονη παράδοση ήχου, βίντεο και δεδομένων. Τα δεδομένα ταξιδεύουν με 64 και 128K bps.

ISP: Internet Service Provider – η εταιρία που σε προμηθεύει με μια σύνδεση στο Internet μέσω είτε μιας Dial – up Connection είτε μιας Direct connection.

IP Address: Internet Protocol Address – κάθε υπολογιστής στο Internet έχει έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης, όπως 191.1.24.2.

πάνω


J

Java: Μια γλώσσα προγραμματισμού, όμοια με την C++, που δημιούργησε η Sun Microsystems για την ανάπτυξη applets που είναι ικανά να τρέχουν σε κάθε υπολογιστή ανεξάρτητα απ'το λειτουργικό σύστημα.

JPEG: Joint Photograhic Experts Group – ένα κοινό φορμά εικόνας.

πάνω


L

Link: Ακόμα ένα όνομα για έναν hyperlink.


P

Πρωτόκολλο: Ένα σύστημα κανόνων ή προτύπων σχετικά με την επικοινωνία μέσω ενός δικτύου, ειδικότερα του Internet. Οι υπολογιστές και τα δίκτυα επικοινωνούν σύμφωνα με πρωτόκολλα, τα οποία προσδιορίζουν την ανταπόκριση που αναμένει η μια πλευρά από την άλλη κατά τη μεταφορά πληροφοριών.

πάνω


S

Σκρολάρισμα: η μετακίνηση των περιεχομένων μιας οθόνης προς τα πάνω ή κάτω, γραμμή γραμμή.


U

 URL: uniform (or universal) resource locator; η διεύθυνση ενός αρχείου στο Internet.

πάνω


 W

World Wide Web (WWW or Web): Είναι μια συλλογή από κείμενα, γραφικά, βίντεο και ήχο σε δίκτυα υπολογιστών σ' όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα είναι γραμμένα με hypertext, έναν ειδικό κώδικα που σου επιτρέπει να συνδέεσαι από ένα αρχείο web σ' ένα άλλο. Η πρόσβαση σ' αυτή την πληροφορία γίνεται μέσω του Internet με τη βοήθεια των Web browsers.

πάνω


Σχεδιασμός